2014 blev ett rekordår i GFS ganska korta historia. Eller rättare sagt - GFS tvååriga historia. 2013 var vår första hela märkår, 2011 och 2012 handlade mer eller mindre om försöksår.

   Från april till och med november förra året infångades och märktes hela 1729 fåglar i märklabbet i Grosshamn. Bästa månaden var maj, då vi märkte 439 fåglar. Även augusti och september märktes fler än 400 fåglar.

   Mesta arten blev lövsångaren. Totalt 250 märkta varav den stora delen, 195 exemplar,  redan under maj månad. Som tvåa på topplistan hamnade faktiskt vår allra minsta fågel - kungsfågeln. 144 kungsfåglar märktes företrädesvis under hösten.

  Tredje vanligast var törnsångaren, som kom upp i 138 exemplar.

Allra roligast var kanske den spännande höksångaren, den nattliga nattskärran och den enda blåhaken.

   Dessutom gjordes 282 kontroller, alltså redan ringmärkta fåglar, som hamnade i våra nät. Antalet individer är färre, eftersom vissa fastnade i näten flera gånger.

   Hela statistiken för nymärkningarna under 2014 hittar du här.

Höstens raritet - höksångaren

2014-08-16

Då rasslade det till ordentligt i ett av näten i Grosshamn. En stor sångare hade fastnat och vid en närmare betraktande kunde man se, att det var en höksångare. Denna sällsynthet har nu också blivit uppmärksammad i den lokala världspressen.  Läs mer


23 augusti............ Nummer 1000

En rörsångare blev den tusende fågeln som ringmärktes av GFS under 2014.


30 juli............Peder inte skärrad

28 juni..............Nystart den 1 juli

19 maj..............Vad har hon i kikaren

8 maj...............Vadare  i nätet

Så har vi då märkt vår allra första vadare i Grosshamn. Det blev en vacker skogssnäppa, som fångades i fältnäten vid 12-tiden den 8 maj.


8 maj..................Ring var namnet

4 maj..................Dystert rekord

1 maj................Kylig premiär

Torsdagen den 1 maj 2014 blev onekligen en dag att minnas.  Strålande sol, men bitande kallt.

11 april..............Ringtrasten

    Nyligen märktes vår första ringtrast, alltså en helt ny art för GFS.  Att just denna trast fastnade i ett nät är inte så konstigt, då det de senaste dagarna varit gott om ringtrastar på Ramsvikslandet.