2016-08-17

Idag fångade vi den 1000:e fågeln som var en Sädesärla

Ärlan ringmärks

Tre glada märkare, Gunnar, Peder, Magnus

VÄSTERHAVSVECKAN HADE ÖPPET HUS I GROSSHAMN

I söndags 7/8 hade vi Öppet Hus. Vi visade ringmärkning av fåglar, hur man fångar fåglar, hur man med fågeln i hand bestämmer ålder, kön, ras, men också om fågeln är frisk eller har till exempel fästingar. Det var många många frågor i Märklabbet och många glada miner när fåglarna släpptes. En sädesärla kvittrade glatt.


Korvgrillningen uppskattades förstås och sedan visades våra projekt om gulsparvens häckning, om nattskärrans utbredning på Ramsvik, om vilka fåglar som har fästingar och även om sådant som vi vill göra i framtiden. Vår station har bara haft tre säsonger och vi är i uppbyggnad. Ett sådant som många

är intresserade av är om lunnefågeln kan fås tillbaka som häckfågel i Bohuslän.


Vår ordf höll föredrag om Bohusläns fåglar och särskilt hur de flyttar. Han uppehöll sig särskilt vid att vi kanske går en ny tyst vår till mötes! Detta kommer han att prata om också på nästa Öppet hus (lördag 27 augusti i år i Grosshamn).


Sista programpunkten var en rundabordskonferens med de besökare som ville kring ämnet jordbrukets förändring och dess betydelse för fåglarna. Vi började 1950 och alla visste något om hur den lilla gården med en häst, några kor höns, grisar förändrades till storskaliga hönserier, mjölkorsgårdar etc och hur åkrarna växte och hö har blivit ensilage. Gunnar Selstam fyllde i hur fågellivet förändrades med varje steg. Efteråt uttryckte alla deltagare hur spännande denna resa från

1950-talets jordbruk till idag var.


Vi som arrangerade var mycket nöjda och särskilt roligt var det att många ville bli medlemmar i vår fågelstation.

Foto: Gunnar Andersson

​2016-04-08


Torsdagen den 8 april  förgiftades sillgrisslor utanför Sotenäs. Vi fick först in en förgiftad till Grosshamns Fågelstation där Kristina Gynning Olsson, Staffan Olsson och Gunnar Andersson tog emot. Därefter kom rapport om tre till från Kungshamn, Smögen och Väjern. Tre kunde infångas och fördes till Fågelcentralen i Kungälv där en tyvärr dog. Ytterligare två rapporter har kommit in en från Heestrand och en från Valön.

Det var faktiskt inte olja och heller inte MTBE (liknande hände på 80-talet med MTBE från ett fartyg). Polisanmälan (5000-K407161-16 ifall du hittar fler så lägg till). Miljöenheten för Sotenäs, Lysekil och Munkedal är informerad.


Enda rimliga förklaringen är att något fartyg har släppt ut ett gift eftersom sillgrisslor lever i havet strax utanför kusten.

Fotot visar Jan Artursson som värmer en av sillgrisslorna före avtransport.

Ett foto visar en sillgrissla i transportlådan.


I onsdags såg en kvinna som var ute med hundarna, en sillgrissla som var sjuk i Kempersvik, Grebbestad. Svårt att resa sig upp och helt orädd. Sillgrisslan visade alltså exakt samma symtom som de andra. Toitala antalet är nu uppe i 7 sjuka eller döda.