Trots den bitande vinden hade ringmärkarfolket en go förmiddag på Grosshamn - Tomas Eldh, Gunnar Selstam, Sara Elg, Anders Netshagen och Peder Kinberg.

Årets premiär - en märkbart iskall historia

2014-05-01

    Tidigt på morgonen visade termometern bara någon enstaka plusgrad. I Grosshamn vid 05.30-tiden var det 1,5 grader. Gunnar Andersson berättade att lite längre norrut var det minsann minus en grad!

   Men vad gjorde väl lite bitande nordan. Det var ju ändå premiärdags för GFS i Grosshamn och många förväntansfulla märkare hade mött upp för att se vad dagen kunde erbjuda.

   Det blev dock ingen höjdardag, vad beträffar fångsten i näten. Efter sex timmar var det lätt att beräkna dagens fångst: Två gulsparnar, en ärtsångare, en koltrast, en svarthätta och en grönfink.

  Nu var det inte bara märkning, som gällde denna första dag. Eftersom fågelfångandet inte tog så mycken tid i anspråk, passade man på att göra annat. Nya nät sattes upp, nyinköpta walkie-talkies testades i området, det fotograferades både här och där och den kommande säsongen diskuterades.

   Och det fikades.

   Meningen är nu att vi ska märka fram till den siste augusti, med ett upphåll under juni. Märkningsschemat ligger ute för beskådan och här på hemsidan kan man anmäla sitt intresse för att vara med och hjälpa till.

Det går åt en hel del folk för att genomföra hela säsongen utan luckor.

   Nu hoppas vi på varmare vindar och att de vackra blåhakarna ska rasta på Grosshamn.


Kassören Kjell Sjödelius var absolut rätt klädd för årets premiär med en frusen ärtsångare i handen.

  En magnifik gulsparvshane i väntan på att återfå friheten. Foto: Peder    Kinberg

Svrthättan var en av dagens premiärfångster.  Foto: Peder Kinberg

Peter Backman lutar sig bekbämt mot märklabbets solvägg. Foto: Gunnar Andersson